ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σάββατο, 14 Ιουλίου 2012

Ο Δάσκαλος Δημήτριος ΜπούγαςΟ Δάσκαλος Δημήτριος Μπούγας υπήρξε εμβληματική μορφή για το Βαλτινό, καθότι διατέλεσε για πολλά χρόνια δημοδιδάσκαλος στο δημοτικό σχολείο του χωριού και με τις παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές του υπηρεσίες πρόσφερε μεγάλο έργο στα δύσκολα χρόνια του τόπου μας. Πρωτοπόρος στο επάγγελμά του, έγινε αποδεκτός και αξιολάτρευτος από τους μαθητές, γονείς και χωριανούς, τόσο που το όνομά του ταυτίστηκε με το Βαλτινό.Μαζί του γαλουχήθηκαν, μεγάλωσαν και έμαθαν γράμματα πολλές γενιές ανθρώπων.
Ο Δημήτριος Μπούγας του Βασιλείου, δημοδιδάσκαλος, γεννήθηκε το 1912 στην Ελάτη Τρικάλων Θεσσαλίας και απεβίωσε στις 11-10-1966.


Αποφοίτησε, από το Γυμνάσιο Τρικάλων το 1932 και στη συνέχεια τελείωσε αριστούχος, από την Παιδαγωγική Ακαδημία Τριπόλεως το έτος 1936.
Πρόσφερε ευσυνείδητα τις εκπαιδευτικές του υπηρεσίες από το 1937 έως 1941 στο δημοτικό σχολείο Μεσοχώρας και από το 1942 ως το 1966 στο δημοτικό σχολείο Βαλτινού Τρικάλων.Ήταν ένας δάσκαλος πολύ καταρτισμένος και καλός γνώστης των εκπαιδευτικών και παιδαγωγικών θεμάτων.
Συνέγραψε επιστημονικές μελέτες, και κριτικές βιβλίων. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες και άρθρα στον τοπικό ημερήσιο και περιοδικό τύπο.
Επίσης συνέγραψε πλούσια πνευματική και λαογραφική μελέτη, κατέγραψε και διέσωσε μια σπάνια λαογραφική συλλογή δημοτικών τραγουδιών της περιοχής του Βαλτινού και κάτω Ελάτης (450 σελίδων).Για την επαγγελματική και εγκυκλοπαιδική του κατάρτιση, καθώς και για την εξύψωση της λαϊκής εκπαίδευσης, προσέτι δε και για την εξωσχολική και συγγραφική του δράση, έλαβε έπαινο και την πλήρη ευαρέσκεια από την Επιθεώρηση Στοιχειώδους Εκπαίδευσης Νομού Τρικάλων (πρ. 40/20-6-1939).


Επίσης για την πολύτιμη πνευματική συλλογή λαογραφικού υλικού (450 σελίδων) των περιοχών Κάτω Ελάτης και Βαλτινού έλαβε έτερο έπαινο από τη Φιλάρχαιο Εταιρεία Τρίκκης (πρ. 8/12-6-1964).Πέρα δε του πνευματικού και συγγραφικού του λαϊκού έργου αφού προηγουμένως εφοίτησε στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας το 1953, αναμείχτηκε ενεργά στο Συνεταιριστικό Κίνημα, με αποτέλεσμα να διατελέσει, επί σειρά ετών, προϊστάμενος του Εποπτικού Συνεδρίου της Ενώσεως του Γεωργικού Συνεταιρισμού Νομού Τρικάλων.Το 1953 συνέταξε μια ιστορική έκθεση για το δημοτικό σχολείο Βαλτινού, η οποία σώζεται σήμερα στο αρχείο του σχολείου και μας πληροφορεί για την ανέγερση και τις συνθήκες λειτουργίας του σχολείου από το 1898.


Φωτο: από την κηδεία του Δ. Μπούγα το 1966
Από όλο το λαογραφικό συγγραφικό του έργο, το οποίο ήταν έτοιμο για έκδοση, αρκετές σελίδες δόθηκαν σε ειδικούς, προκειμένου να έχει τη γνώμη τους και μετά το γεγονός του πρόωρου θανάτου δεν επεστράφησαν. Η οικογένειά του άρχισε μια προσπάθεια να βρει και να συγκεντρώσει όλο το πολυσέλιδο πνευματικό του έργο, μέρος, του οποίου, δημοσιεύουμε στην Ηλεκτρονική εφημερίδα του Βαλτινού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου